Introducció

La Guerra Civil Espanyola (17 de juliol de 1936 - 1 d'abril de 1939) va ser un conflicte que va enfrontar el govern de la Segona República Espanyola, amb el suport dels organitzacions d'esquerres, contra una part de l'exèrcit i de les organitzacions de dretes. Va ser un fet històric decisiu de l'espanya del segle XX, ja que el cop d'estat i la posterior guerra civil van representar la culminació de totes les contradiccions socials, polítiques i ideològiques que s'havien generat a la societat en el curs dels decennis anteriors.

dimarts, 26 de maig del 2015

Etapes de la guerra

L’esclat de la Guerra (17-19 de juliol de 1936): va començar el 17 de juliol amb l’aixecament de l’exèrcit dal Marroc, a l’endemà l’extensió de la rebel·lió militar a moltes guarnicions de la Península i finalment, el 19 de juliol,  la derrota dels insurrectes a Barcelona.
La Batalla de Madrid (juliol de 1936 – març 1937): Agost de 1936 – les tropes del Marroc passen per l’Estret de Gibraltar a les costes de Cadis amb l’ajut logístic d’Itàlia. Ocupació de Badajoz. Setembre del 36 - Avanç sobre Madrid. Ocupació de Toledo. Campanya de Mola sobre Guipúscoa (ocupació d’Irun i de Sant Sebastià). Novembre del 36  - Fracàs en l’intent d’ocupació de Madrid, defensada per les milícies i les Brigades Internacionals. Febrer del 37 – Batalla del Jarama. Març del 37 – Batalla de Guadalajara – Derrota dels italians.
La Batalla del Nord (abril de 1937 – març de 1938): Abril del 37 – Bombardeig alemany sobre Gernika (dia 26) i altres poblacions de Biscaia. Maig del 37 – FETS DEL MAIG A BARCELONA Juny del 37 – Ocupació de Bilbao. Estiu del 37 – Contraofensiva republicana com intent de distreure la pressió al front del nord: batalles de Brunete (Madrid) i de Belchite (Aragó). Agost del 37 – Ocupació de Santander. Octubre del 37 – Campanya sobre Astúries. Caiguda de Gijón. Novembre del 37 – Trasllat de la capital des de València a Barcelona. Desembre del 37 – febrer del 38 – Batalla de Terol. Els republicans recuperen la ciutat de Terol, però aquesta tornà a caure en mans franquistes el mes de febrer del 38.
La Batalla de Catalunya (març de 1938 – febrer de 1939): Març del 38 – Inici de la campanya d’Aragó de l’exèrcit franquista, baixant l’Ebre cap a Catalunya. 3 d’abril – Ocupació de Lleida i Gandesa. Finals d’abril – l’Exèrcit de Franco arriba a la Mediterrània per Vinaròs, partint en dos el territori republicà i aïllant Catalunya de la resta del territori de la República. Maig de 1938 – Programa del Tretze Punts del Dr. Negrín, rebutjat per Franco. Juliol – Novembre del 38 – Batalla de l’Ebre – Última gran ofensiva republicana amb l’intent d’aturar l’avenç feixista. 29 de setembre de 1938 – Pacte de Munic entre Hitler i França i el Regne Unit, que esvaeix les esperances d’ajut de les democràcies a la República Espanyola. Desembre del 38 – Inici de la campanya de Catalunya i ocupació del territori català (15 de gener del 39, Tarragona; 26 de gener, Barcelona; 11 de febrer, frontera amb França. Gener – febrer del 39 – Exili massiu de gairebé 500.000 persones que creuen la frontera francesa.

El final de la guerra (febrer – març de 1939): Febrer de 1939 – Manteniment de la política de Negrin de la resistència a ultrança. Març de 1939 – França i el Regne Unit reconeixen el govern del general Franco. Març del 39 – Cop d’Estat del coronel Casado a Madrid. 29 de març – Ocupació de Madrid. 30 de març – Ocupació de València i Alacant. 1 d’abril – FINAL DE LA GUERRA.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada